I dag har i stort sett alla människor någon form av lån eller kredit. Det kan vara ett bostadslån, ett studielån, en kredit eller liknande. Men de allra flesta typer av lån kan man inte varken ansöka om eller få utbetalade på en helg. De allra flesta banker har till exempel stängt på helger och röda dagar. Dessutom ska det vara en bankdag för att de ska betala ut lån. Med bankdag menas alltså dagarna måndag-fredag. Lån betalas inte heller ut under röda dagar. Men för den som behöver låna pengar en helg eller röd dag finns det hjälp att få.

Plötsligt behov av pengar

Om man hamnar i en situation där pengar behövs lyckas den ofta infalla mycket olämpligt. Det kan till exempel handla om att bilen går sönder på fredagskvällen, om att katten blir sjuk under helgen eller liknande. Trots att det är helg kan man råka ut för oförutsedda händelser och behöva lite extra pengar. Då är det tur att SMS lån finns.

Att ansöka om lån på helgen

Om man har en internetbank kan man ofta skicka in ansökningar om lån till banken även om det är helg. Det är dock som så att låneansökan inte behandlas under helgen. Det är inte heller säkert att man får ansökan behandlad under de närmast kommande arbetsdagarna.

När man vill ansöka om ett SMS lån på helgen kan det vara bra att titta på om företaget erbjuder utbetalning och handläggning på helgerna. Om så är fallet är det bara att ansöka om lånet. Ansökningsprocessen kan se lite olika ut beroende på vilket låneföretag man använder sig av. I de allra flesta fall går man dock till väga så att man går in på företagets sajt via en dator eller mobiltelefon. Där fyller man i sina uppgifter och man får också verifiera sin ansökan via BankID. Ofta får man också ett SMS till sin telefon och även därigenom får man godkänna lånet. När man har godkänt sin ansökan kommer man att behöva vänta en stund på att låneansökan behandlas. Det tar ofta bara någon timme.

Kan man få utbetalningar på en helg?

Beroende på vilket låneföretag man använder sig av, samt när man ansöker om lånet kan utbetalningen ske under helgen. Många gånger är det så att man behöver ansöka om lånet innan en viss tidpunkt för att pengarna ska kunna betalas ut samma dag. Hos de allra flesta långivare kan man dock få pengarna utbetalade oavsett om det är helg, vardag eller röd dag.

Det kan dock vara bra att kontrollera så att den aktuella långivaren samarbetar med den bank man har. Ibland kan utbetalningar samma dag bara göras till vissa banker. Om man som låntagare inte har ett bankkonto i en av de bankerna kommer pengarna inte förrän nästa dag.

Tillkommer extra kostnader?

I de allra flesta fall tillkommer det inte några extra avgifter för att ett lån ska behandlas eller betalas ut på helgen. Det är helt enkelt en service långivaren har för att flera låntagare ska välja att ansöka om lån just där.

Människor kan behöva pengar när som helst under året och det är just det många långivare har uppmärksammat. Därför har många börjat med mer generösa öppettider och bättre möjlighet för låntagaren att få sina pengar. I vissa fall är det dock så att det finns gränser för hur höga lån som kan betalas ut samma dag. Hur hög gränsen är kan variera men ofta ligger den på omkring 25 000 kronor. Samma sak gäller också för hur lång tid det tar att handlägga en låneansökan. Ofta tar det längre tid att handlägga en ansökan om högre lån.