Det här med att ta SMS lån kan kännas lite nervöst för den som aldrig tagit ett sådant förut. För den som inte heller tagit några andra lån kan det kännas än värre. Men det är egentligen inte speciellt svårt att ta SMS lån. En sak som dock kan vara bra att tänka på är att välja SMS lån som inte tar en upplysning via Upplysningscentralen. Varför just det är bra att tänka på får du reda på här.

Läs mer om lån på Blixtkredit.se här.

SMS lån utan UC

Ett SMS lån utan UC är ett lån där långivaren använder sig av andra metoder än just UC för att kontrollera låntagarens kreditvärdighet och förmåga att betala tillbaka lånet. Anledningen till att det är bra att välja just långivare som inte tar en UC är att alla slagningar i UC syns för andra som också slå upp låntagaren. Om man ansöker om fem olika SMS lån som inte beviljas och där alla tar UC, och man sedan måste gå till sin bank för att ansöka om ett lån kommer banken också att ta en UC i de allra flesta fall. Då kommer banken att se alla ansökningar om SMS lån och då är risken stor att man inte kan få något lån där heller.

Annan kreditupplysning

Alla seriösa långivare gör någon form av kreditupplysning på sina låntagare. Även om det inte är en upplysning som tas via UC kan andra tjänster användas. Slagningar i de registren syns dock inte för någon annan. Låntagaren får dock alltid via brev reda på att någon har gjort en slagning via tjänsterna och man får också en kopia på resultatet.

Om man stöter på ett företag som inte gör någon kreditupplysning alls, även om det är ett förhållandevis stort lån man ansöker om gör man som låntagare klokt i att dra öronen åt sig. Då kan man misstänka att det finns något lurt bakom företaget.

Individuell bedömning

Även om man inte har en så hög tidigare inkomst, och trots eventuella betalningsanmärkningar finns det trots allt en chans att få SMS lån. Även om kreditupplysningen som långivaren gör kanske inte är så positiv finns det flera företag som gör en individuell bedömning och det betyder att de inte bara ser till upplysningen eller till betalningsanmärkningar. De tittar också på hur personens nuvarande ekonomi ser ut, till levnadssätt och kostnader, samt på hur stort lånet är. Om man bara vill låna 1000 kronor är det inte ens säkert att man behöver ha en inkomst för att få lånet.

Ibland skriver låneföretagen ut inkomstkrav på sin webbsida men många gånger stämmer de inte riktigt överens med de krav som verkligen måste uppfyllas. Ligger en låntagare precis på gränsen kan lånet slippa igenom. Om man tidigare har lånat mindre summor och det inte har funnits några problem med återbetalningar eller liknande är chansen också stor att man kan få även ett lite större lån trots att man inte uppfyller kraven på inkomst.

Återbetalningstid

Hur lång återbetalningstid ett SMS lån har kan variera. Några SMS lån har en så generös återbetalningstid som 90 dagar från det att man får lånet beviljat. De lån som inte heller tar en UC är mycket fördelaktiga för låntagaren. Än bättre blir det såklart om det inte tillkommer massor av avgifter eller höga räntor på lånet.

Den allra vanligaste återbetalningstiden på mindre lån är dock 30 dagar. Med en så kort återbetalningstid är det viktigt att ha koll på att man verkligen kan betala tillbaka lånet när det är dags. Om man inte kan det riskerar man drabbas av höga avgifter.

Det finns också lån som bara ger låntagare 14 dagar på sig att betala tillbaka lånet. Det kan vara en bra lösning några dagar innan löning eller om man vet att man absolut säkert kommer att få pengar ett visst datum. Är läget mer osäkert bör man försöka hitta ett lån som ger så generös återbetalningstid som möjligt. Ett lån med 90 dagars betaltid gör att man i lugn och ro kan sätta av pengar till betalningen i den takt man har möjlighet. Ofta finns det också möjlighet att förlänga återbetalningstiden en del. Hur mycket kan dock variera beroende på var man lånar sina pengar, samt på hur stort lånet är.